De Nederlands-Zwiterse startup Cradle heeft 24 miljoen dollar, omgerekend zo’n 22 miljoen euro, opgehaald. Het in Delft gevestigde bedrijf helpt wetenschappers eiwitten te ontwerpen en bouwen met artificial intelligence (AI), onder meer voor vaccins.

De serie A-investering wordt geleid door de Europese investeerder Index Ventures met deelname van het in Londen gevestigde Kindred Capital. Ook angel investors Chris Gibson, medeoprichter en CEO van biotech-bedrijf Recursion Pharmaceuticals en Tom Clocer, de voormalig CEO van persbureau Thomson Reuters hebben deelgenomen.

In totaal heeft Cradle nu 33 miljoen dollar opgehaald.

Deze laatste serie A-investering wil het bedrijf gebruiken om sneller te groeien. “We zijn blij met de vooruitgang tot nu toe en zijn verheugd dat we onze Serie A hebben afgesloten, die ons alles geeft wat we nodig hebben om voort te bouwen op dit momentum, onze groei te versnellen en meer klanten aan ons platform te binden”, zegt medeoprichter en CEO Stef van Grieken in een persbericht.

Er zijn al plannen om het team van 20 mensen, verdeeld over Delft en Zurich, uit te breiden in 2024. Daarnaast staat de bouw van een nieuw laboratorium in Amsterdam op de rol. Daarmee krijgt het bedrijf meer capaciteit om sneller onderzoek te kunnen doen en meer gegevens te genereren die kunnen worden gebruikt om AI-modellen te trainen.

Snellere productie van medicijnen en plastic-etende enzymen

Volgens Cradle is er een sterke vraag naar zijn AI-technologie voor biologie. Door met behulp van kunstmatige intelligentie aan eiwitten te sleutelen, kan de startup bijvoorbeeld de productie van medicijnen en plastic-etende enzymen versnellen.

Onderzoek en ontwikkeling van dit soort producten is van oudsher extreem kostbaar, zegt het bedrijf. Volgens Cradle zijn biofarmaceutische bedrijven gemiddeld 22 miljoen dollar en 42 maanden kwijt aan onderzoek en ontwikkeling, om één product gereed te maken voor klinische tests.

Cradle heeft al klanten als Janssen Research & Development (dat een coronavaccin ontwikkelde), Novozymes en Twist Bioscience. Het zegt momenteel aan meer dan 12 projecten te werken, die onder meer gericht zijn op enzymen, vaccins, peptiden en antilichamen. Hierbij kan de focus liggen op verschillende gewenste eiwiteigenschappen, zoals stabiliteit, activiteit en bindingsaffiniteit.

LEES OOK: Een 45-jarige biotechondernemer geeft $2 miljoen uit om biologische veroudering tegen te gaan: hij heeft inmiddels de longen van een 18-jarige